Overzicht eetbare paddestoelen

De hoeveelheid eetbare paddestoelen in Nederland is behoorlijk groot.  Ze hier allemaal op te sommen zou ondoenlijk zijn daarom heb ik me beperkt tot die paddestoelen die over het algemeen het lekkerst gevonden worden en ook in Nederland in het wild gevonden kunnen worden. Daarbij moet u wel bedenken dat niet elke regio in Nederland hetzelfde paddestoelenbestand kent. Dus wanneer u de paddestoelen zelf wil plukken zult u zich moeten wagen aan een uitstapje.

!Let op de hieronder verschafte informatie is gebaseerd op mijn ervaringen, gebruikt u het niet als leidraad bij het plukken van paddestoelen. Daarvoor moet u altijd een veldgids ter hand nemen om te kunnen bepalen of een paddestoel giftig is of niet.

Eekhoorntjesbrood
Samen met de Truffel is het eekhoorntjesbrood de meest geliefde paddestoel van het Europese continent. Zijn vlees is erg stevig en heeft een nootachtige smaak. Vaak zijn de paddestoelen zo groot dat een enkele paddestoel een maaltijd op zich vormt! Dit laatste is niet zo verwonderlijk als u weet dat de grootste paddestoelen een lengte kunnen bereiken van 25 centimeter en wel 30 centimeter breed kunnen worden.  De hoed van het eekhoorntjesboord is  vaak licht tot donkerbruin waarbij de rand wat lichter gekleurd is.  De steel van het eekhoorntjesbrood is wit tot lichtbruin met een honingraat structuur net onder de hoed.

Het eekhoorntjesbrood is vooral te vinden in het bos waar hij meestal bij de beuken, eiken of dennenbomen staat. Eekhoorntjesboord wordt vaak samen met de Vliegenzwam (rode paddestoel met witte stippen) gevonden welke zelf giftig is maar wel goed opvalt. De ideale periode om op zoek te gaan naar deze paddestoel is in September en Oktober.

Grote parasolzwam
Deze paddestoel valt op door zijn zeer grote uitgespreide hoed die doet denken aan een parasol. De paddestoel heeft een hoed met lichtbruine schubben op een beige ondergrond. Aan de rand van de paddestoel hangen een soort franjes. De steel is lichtcrème met bruine vlekken. Daarnaast kenmerkt de grote parasolzwam zich door de ring die zich net onder de hoed bevindt. De parasolzwam wordt vooral op weinig begroeide plekken gevonden als  weilanden, open plekken in het bos maar ook in de  duinen kunt u deze paddestoel tegenkomen. Voor de Grote parasolzwam is Oktober de beste plukmaand. Het vlees van de paddestoel is licht nootachtig met een zoet  honingachtig accent.

Eekhoorntjesbrood

Weidechampignon
De jonge weidechampignons lijken sterk op de gekweekte exemplaren uit de supermarkt. Dat wil zeggen een witte knopvormige paddestoel. Bij de oudere exemplaren wordt de hoed plat en groot zodat deze een doorsnede van 10 centimeter kan bereiken.  De smaak van de weidechampignon lijkt op die van de gekweekte champignon maar is wat meer uitgesproken door een grotere variëteit aan voedingsstoffen. De champignon wordt gevonden tussen gras dat regelmatig begraast of gemaaid wordt.  In september zult u de meeste weidechampignons vinden maar ook Oktober leent zich nog.

Hanekam (of Cantharellen)
De Hanekam is een echte lekkernij, ook rauw is hij niet te versmaden. De Hanekam heeft een trechtervorm en is oranje – geel van kleur daarbij verspreid de paddestoel een lichte abrikoos geur. De smaak lijkt niet op die van de abrikoos en is rauw met een pittige nasmaak. Jonge exemplaren van de Hanekam zijn bolvormig pas in een later stadium worden ze trechtvormig waarbij er in het midden van de paddestoel een deuk zit. De  vlees van de hoed van de hanekam kan niet gescheiden worden van de rest van de paddestoel, hij bestaat dus uit één geheel. De Hanekam is een echte bospaddestoel en zijn voorkeur gaat uit naar loofbossen. Voor het plukken kunt u het best in September en Oktober eropuit trekken.

Chanterelles

Morielje
De gewone morielje is een opvallende voorjaarspaddestoel met zijn grove ribben die sterk lijken op een honingraat. In de hoed van de paddestoel bevindt zich een holle kamer waarin zich soms weleens insecten verschanst hebben, let hier dus goed op voor consumptie. De morielje wordt tussen de 3 en 10 centimeter hoog. De grote examplaren kunnen doordat de paddestoel hol is ook gevuld  en gegrild worden. De kleur van de hoed verschilt nogal maar houden vaak het midden tussen okerbruin en grijs / zwart. De beste vindplaatsen voor de morielje zijn open vlaktes, voornamelijk zandgronden en kalkachtige bodems. April en Mei zijn dan de ideale maanden om op zoek te gaan naar de Morielje. Tip: Weet u in het bos waar een brand heeft gewoed ga daar dan heen om veel morieljes bij elkaar te vinden!

Geschubde Inktzwam
De Geschubde inktzwam heeft een smaak die zeer sterk lijkt op die van gekweekte champignons toch wordt hij nauwelijks gewaardeerd als eetbare paddestoel en dat terwijl deze paddestoel misschien wel het meest voorkomend is binnen verstedelijkte gebieden. U vindt de inktzwam op het gazon of in het stadspark in het gras of bij net omgewoelde gronden. Jonge inktzwammen lijken op witte vingers die de grond uitsteken.  Later nemen ze de vorm van een rugbybal aan, dit is het moment waarop ze gegeten moeten worden. Wanneer de geschubde inktzwam is uitgebloeid heeft het een klein hoedje met zwarte randen die omhoog krullen, de top is dan glad en lichtbruin van kleur. Het meeste succes met zoeken heeft u in September en Oktober.

Kastanjeboleet
De hoed van de Kastanjeboleet heeft een prachtige donkerdiepe kastanjebruine kleur. Het vlees van de Kastanjeboleet is heerlijk stevig en bij aansnijden kleurt het blauw. De paddestoel heeft een lichtbruine dikke steel waarbij de paddestoel een hoogte van 15 centimeter kan bereiken. De eerste kastanjeboleten komen in de maand Juni uit de grond zetten met als hoogtepunt de maanden September en Oktober. De Kastanjeboleet lijkt overigens sterk op eekhoorntjesbrood en behoort ook tot dezelfde familie.

Oesterzwam
De oesterzwam is een hele gezonde paddestoel die in Azie al heel lang een plaats heeft veroverd in de dagelijkse keuken. De Oesterzwam heeft een afgeplatte, waaiervormige hoed die doet denken aan een oester. De oesterzwam kan veel verschillende kleuren hebben, van zwart grijs tot geel en is uitsluitend aan de stam van bomen te vinden voornamelijk die van de beuk.  De Oesterzwammen kunnen lengtes van wel 20 centimeter bereiken maar meestal smaken de kleinere exemplaren een stuk beter. De steel van deze zwam is niet geschikt voor consumptie, beperkt u zich dus tot de hoed. De oesterzwam is een hele makkelijke paddestoel die het hele jaar door groeit maar is het meest talrijk in de winter.

Oesterzwammen

Hoorn van overvloed
De Hoorn van overvloed heeft een trompetvorm , volledig glad en zwart bruin van kleur. Het vlees van de paddestoel voelt zelfs leerachtig aan en nodigt niet gelijk uit tot eten maar vergist u zich niet, de hoor van overvloed is een ware delicatesse en wordt vooral veel in soepen verwerkt of vermalen tot kruiden voor andere gerechten. De gespleten uiteinden van de hoorn staan naar buiten gekruld, naar binnen toe laten ze een volledige holle paddestoel zien waarbij de kelk maximaal 8 centimeter breed kan worden en 5 tot 10 centimeter hoog.