Geschiedenis eetbare planten

Het verhaal van eetbare planten ligt eigenlijk vooral in het verleden. Wanneer we tegenwoordig natuurproducten eten zijn dat meestal groente en fruitsoorten die overal ruim voorhanden zijn. Er zijn echter vele soorten bloemen en planten die ook eetbaar zijn waarvan vele nog steeds groeien in Nederland en dus te verzamelen zijn.

In vroeger tijden waren bloemen en planten die men in de natuur kon vinden een belangrijk onderdeel van de dagelijkse voeding. Mensen hadden vaak weinig geld en moesten zichzelf toch voeden daar kwam bij dat veel bloemen en planten ook een gunstige invloed op de gezondheid bleken te hebben.

Zo werd de Artisjok al door de Egyptenaren aangeprezen als een echte delicatesse en is tijm met zijn licht paarsachtige bloempjes al duizenden jaren lang een veelgebruikt ingrediënt in de mediterrane keuken.  Maar ook dichterbij huis waren er veelgebruikte bloemen en planten zoals Cichorei dat als vervanging diende voor koffie en dan pee-koffie genoemd wordt.

Bloemen als medicijn
Bloemen en planten werden ook veelvuldig gebruikt als medicijn. Men had immers nog geen kunstmatig gefabriceerde medicijnen zoals tegenwoordig. Voor elke lichamelijke aandoening is er wel een bloem of plant te vinden die verlossing biedt. Zo maakte men gretig gebruik van de paardebloem bij last van reumatische aandoeningen. Of hop voor zijn antisceptische (bacteriedodende) werking wat ook de reden was dat bierbrouwers enkele eeuwen geleden hop aan het bier toevoegden! Maar ook thee gemaakt van planten staan bekend voor hun helende werking. Groene thee wordt al erg lang gebruikt in de Chinese geneeskunde.

Thee

Hoewel eetbare bloemen en planten vandaag de dag veel minder gebruikt worden ter bereiding van het eten zijn deze bloemen vaak nog altijd in het wild te vinden, en smaken ze nog altijd even lekker!