Bereidingswijze paddestoelen

Net als bij de planten zijn paddestoelen het lekkerst wanneer ze vers zijn.  Paddestoelen vind u overal, in het weiland of in het stadspark. Maar een uitstapje naar het bos gecombineerd met het plukken van paddestoelen is misschien nog wel het leukst.

Nu groeien de meeste paddestoelen vooral tijdens de herfst wat heel goed uitkomt want dan zijn de bossen meestal op hun mooist. Maar eetbare paddestoelen zijn eigenlijk het gehele jaar door te vinden hoewel er slechts een aantal paddestoelen / schimmelsoorten echt winterhard zijn zoals de Oesterzwam of het Judasoor.

Gesneden championsPaddestoelen zijn eenvoudig te bewaren door ze bijvoorbeeld in de koelkast te leggen. Het moet dan wel om jonge paddestoelen gaan en bewaart u ze nooit meer dan enkele dagen. Bewaar de paddestoelen nooit in een plastieken zak. Invriezen is ook mogelijk, al levert invriezen over het algemeen een sterk teruglopende smaak op. Wilt u de ingevroren paddestoelen gebruiken kookt u ze dan enkele minuten in zout water alvorens de paddestoelen te verwerken. Een andere manier om paddestoelen langer houdbaar te maken is door ze te drogen boven de verwarming en ze daarna luchtdicht weg op te bergen. Dit kan overigens alleen bij de stevige paddestoelsoorten omdat deze minder vocht bevatten.

Wanneer u dan de paddestoel gaat voorbereiden moet u deze natuurlijk eerst op eetbaarheid gecontroleerd hebben. Wanneer dat gedaan is gaat u op zoek naar eventuele insecten(larven) die zich in de vrucht kunnen bevinden deze verwijdert u dan eveneens als aangetaste stukken van de paddestoel. Het schoonmaken van de paddestoel gebeurt met een klein borsteltje of met een stuk keukenpapier.  Om optimaal van de lekkere smaak van de paddestoel te kunnen genieten moet u het in kleine plakjes snijden, waarbij u zo snijdt dat u een doorsnede van boven naar beneden krijgt.

Champion gerechtDaarna kunt u de paddestoelen in een koekenpan bakken met boter of olijfolie. Hierbij is het belangrijk om te weten dat een paddestoel de smaak van zijn omgeving aanneemt, als u dus de paddestoel met het vlees samen bakt zal de paddestoel de smaak van het vlees aannemen. Als dit niet wenselijk is kunt u de paddestoel het best los bakken, gemiddeld zo’n 4 tot 5 minuten.  Sommige grote en stevige paddestoelsoorten als de champignon, stuifzwam of boleet kunt ook gevuld in de oven gebakken worden wat voor een echte smaaksensatie zorgt.

Nadat u de paddestoel gedroogd heeft kunt u er ook voor kiezen om de paddestoel tot kruid fijn te vermalen en te gebruiken bij allerhande gerechten bijvoorbeeld als smaakversterker in soepen of bij de stamppot.