Bereidingswijze eetbare bloemen

bloemenplukken

Allereerst gaat u op zoek naar de “grondstoffen”. Bloemen en planten groeien in de natuur, het is dan ook het mooist wanneer u er zelf op uittrekt om uw ingrediënten te “plukken”. U heeft dan heerlijk verse bestandsdelen voor uw gerecht die niet alleen goed smaken maar ook nog eens zeer vitaminerijk zijn! Pluk in ieder geval nooit bloemen en planten vlakbij autosnelwegen dit in verband met roetvorming. Ook moet u planten vermijden waar honden over geplast kunnen hebben. Immers gif kunt u niet van de planten afspoelen maar is in de plant zelf getrokken.

Plukt het liefst wanneer het droog weer is want regen zorgt ervoor dat aroma’s uit de bloem gespoeld worden. Neemt u bij uw speurtochten naar het lekkers der natuur gerust een plaatjesboek of veldgids mee zodat u alle planten en bloemen herkent en geen giftige planten plukt.

Makkelijker dan in het wild zoeken is misschien wel het aanplanten in eigen tuin. Zaden zijn overal verkrijgbaar en veel bloemen en planten zijn dankbare groeiers, ze groeien ook onder suboptimale omstandigheden.

Mocht u wel graag gebruik maken van al het moois dat de natuur ons te bieden heeft maar tijd vormt een beperking dan kunt u de eetbare bloemen ook bij speciale kwekers halen. Haal uw eetbare bloemen in ieder geval NOOIT bij de bloemenboer want deze bloemen zijn vaak met gif bespoten. Er zit vast wel een kweker bij u in de buurt hij kan u alles over zijn producten vertellen. En veel groenteboeren kunnen de door u gewenst eetbare bloemen en planten bestellen. Eventueel kunt u kiezen voor gekonfijte bloemblaadjes, vaak rozen en viooltjes.

Schoonmaken bloemenWanneer de buit binnen is komt het bereiden van de eetbare planten in zicht. Onthoud u hierbij dat bij planten en vruchten met schil de meeste vitaminen zich gelijk onder de schil bevinden. Deze vitaminen gaan ook verloren tijdens het koken, door de bloemen of planten rauw te eten krijg je de meeste vitaminen binnen. Maar dit leidt jammer genoeg niet altijd tot de juiste smaak, in dat geval kunt u kiezen voor stomen, hierbij worden de eetbare bloemen en planten slechts kortstondig verhit. Salades lenen zich wel uitstekend om ongekookte bloemen in te gebruiken. Veel bloemen zijn ook lekkerder wanneer ze niet gewassen zijn, wassen verwatert de smaak.